20 فروردین 1394 - 11:12 شناسه خبر: 2454 نسخه چاپی

رئیس مؤسسه تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری کشور خبر داد:

اجرای40 پروژه تحقیقاتی برای خرما و میوه‌های گرمسیری در سال 94

اجرای40 پروژه تحقیقاتی برای خرما و میوه‌های گرمسیری در سال 94 رئیس مؤسسه تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری کشور  خبر داد:
امکان سطح اشتغال‌زایی صنایع غذایی پس از برداشت خرما به‌دلیل وجود مواد خام مورد نیاز کافی بسیار وسیع است.به گزارش پایگاه خبری کانون انجمن&zwn ...

امکان سطح اشتغال‌زایی صنایع غذایی پس از برداشت خرما به‌دلیل وجود مواد خام مورد نیاز کافی بسیار وسیع است.

به گزارش پایگاه خبری کانون انجمن‌های صنایع غذایی ایران، رئیس مؤسسه تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری کشور با اعلام اینکه دستور تأسیس این مؤسسه در سال 1372 صادر و در سال 77 شروع به کار کرد، گفت: سابقه تحقیقات در زمینه خرما به سال 1330 برمی‌گردد و تا پیش از تأسیس این مؤسسه، پروژه‌های محدودی که تعداد آنها کمتر از 10 پروژه بود، انجام شده، اما از بدو تأسیس تا به امروز، بیش از 170 پروژه در زمینه خرما و میوه‌های گرمسیری انجام شده است.

مسعود لطیفیان توسعه ارقام اقتصادی باکیفیت و پربازده برای کلیه مناطق خرماخیز کشور، توسعه روش‌های کنترل بیولوژیک و غیرشیمیایی آفات و بیماری‌ها در جهت دستیابی به خرمای سالم و ارگانیک، رسیدن به فناوری ضدعفونی خرما بدون استفاده از متیل بروماید با استفاده از روش‌های کاملاً بیولوژیک، توسعه روش‌های مکانیزاسیون خرما به‌ویژه در زمینه مدیریت گرده‌افشانی، توسعه دستورالعمل تغذیه نخیلات برای ارقام مهم کشور، توسعه روش‌های آبیاری تحت فشار برای افزایش راندمان مصرف آب در نخیلات و استفاده از کودهای بیولوژیک و میکروارگانیسم‌ها برای افزایش حاصلخیزی خاک در نخیلات را از کارهای صورت‌گرفته در مؤسسه تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری عنوان کرد.

وی با اشاره به اینکه نمی‌توان عملکرد خرمای کشور را با عملکردهای بین‌المللی مقایسه کرد و این یک مسئله غلط‌انداز است، افزود: ارقام مختلف خرما به‌دلیل نوع مصرف متفاوت، در عملکرد تفاوت دارند و نمی‌توان مقایسه فنی و علمی از نظر عملکرد بین کشورهای مختلف داشت، زیرا کیفیت تولید و نوع مصرف خرما میزان عملکرد آن را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

لطیفیان خاطرنشان کرد: میزان عملکرد متوسط خرما در کشور حدود چهار تن در هکتار است که در نظر داریم در افق 1404 عملکرد را تا هفت تن در هکتار افزایش دهیم.

وی یکی از دلایل کاهش عملکرد در حال حاضر را پیر بودن و فرسوده بودن نخیلات کشور اعلام کرد و ادامه داد: معاونت باغبانی برنامه‌های ویژه‌ای برای احیا و جایگزینی نخیلات پیر و فرسوده دارد که می‌توان به طرح در دست اجرا در آبادان و خرمشهر اشاره کرد که 35 هزار هکتار از طرح بزرگ 550 هزار هکتاری مقام معظم رهبری به توسعه نخیلات در منطقه تعلق گرفته و این میزان سطح زیر کشت معادل سطح زیر کشت سه استان مهم خرماخیز کشور است.

رئیس مؤسسه تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری کشور با عنوان اینکه بیش از 90 درصد از تولید خرمای کشور مازاد مصرف داخلی بوده و به همین دلیل صادرات خرما بسیار حائز اهمیت است، تصریح کرد: باید سیاست‌گذاری‌های لازم در جهت حفظ و ارتقای جایگاه ایران در بازارهای جهانی صورت گیرد.

لطیفیان یادآور شد: در سال‌های اخیر مقام نخست یا دوم را در صادرات داشته‌ایم و محصول خرمای کشور به کشورهای آمریکا، کانادا، استرالیا، انگلیس، اسپانیا و... صادر می‌شود.

وی میزان ضایعات خرما را 10 تا 12 درصد اعلام کرد و اظهار داشت: در زمینه کاهش ضایعات و استفاده مفید از ضایعات کارهای تحقیقاتی قابل توجهی در دست انجام است.

لطیفیان با اشاره به اینکه می‌توان بیش از 500 فرآورده مختلف از خرما استحصال کرد؛ تولید الکل و اسید سیتریک از خرما، تولید عسل و شیره خرما، استفاده از خرما در تغذیه دام و صنایع مختلف شیرینی‌سازی را از فرآورده‌های استحصالی با خرما برشمرد و گفت: در حال حاضر با حمایت‌های دولت صنایع پس از برداشت خرما در حال توسعه است، اما با توجه به حجم خرمای تولیدشده در کشور باید سرمایه‌گذاری بیشتری انجام گیرد.

وی با عنوان اینکه سطح اشتغال‌زایی که صنایع غذایی پس از برداشت خرما می‌تواند ایجاد کند، به‌دلیل وجود مواد خام مورد نیاز برای تولید وسیع است، تأکید کرد: فرصت‌های خوبی در کشور وجود دارد که می‌توانیم حداکثر بهره‌برداری را از آنها داشته باشیم، اما ما همه پتانسیل‌ها را نمی‌بینیم و خرما با چنین پتانسیلی کمتر دیده شده است.

رئیس مؤسسه تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری کشور با اشاره به اینکه خرما هیچ دورریزی ندارد و تنه و برگ درخت خرما، هسته و پوست خرما، ضایعات مربوط به هرس خرما و حتی درختان فرسوده خرما همگی قابل استفاده هستند، افزود: ما مشکل تولید فناوری نداریم، بلکه کسانی که از این فناوری‌ها استفاده کنند، کم هستند.

وی خاطرنشان کرد: سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی کشور طی سال‌های اخیر فعالیت‌های قابل توجهی را انجام داده است و در راستای سیاست‌های سازمان در زمینه تجارت‌سازی فناوری‌های تولیدشده، تکنولوژی‌های زیادی در مؤسسه تولید شده‌اند که به روش مختلف قابلیت تجاری‌سازی و انتقال آنها موجود است.

لطیفیان نحوه تأمین اعتبارات مؤسسه را از درآمدزایی مؤسسه با اجاره دادن نخیلات و تجاری‌سازی دستاوردها و همچنین تأمین اعتبارات جاری از سوی دولت اعلام کرد و ادامه داد: اعتبارات لازم برای تحقیقات خرما نسبت به سطح زیر کشت آن و اهمیتی که در تولید آن وجود دارد اختصاص داده نشده است و حتی تعداد نیروهای علمی کارآمد برای فعالیت‌های تحقیقاتی در این زمینه کافی نیست.

وی تصریح کرد: در سال‌های اخیر به دلیل وجود برخی مشکلات در نظام استخدامی کشور و سیاست‌های دولت در کوچک‌سازی دولت قادر به جذب نیرو نبوده‌ایم، اما هم‌اکنون رئیس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی سیاست‌های خوبی را برای گسترش نیروهای علمی پیش گرفته که امیدواریم در سال‌های جاری و آینده تعداد نیروهای علمی در زمینه تحقیقات خرما افزایش پیدا کند.

لطیفیان با اشاره به اینکه با روی کار آمدن مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، مؤسسه تحقیقات خرما نیز به پژوهشکده تحقیقات خرمای کشور تغییر نام خواهد داد، یادآور شد: در این پژوهشکده سه گروه تحقیقاتی به‌نژادی، مدیریت تولید و فرآوری‌های پس از برداشت به فعالیت می‌پردازند و پژوهشکده با کارایی بالاتر عمل خواهد کرد.

رئیس مؤسسه تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری کشور افتتاح مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی را به نفع باغبانی کشور دانست و تأکید کرد: با تأسیس این مؤسسه، باغبانی کشور منسجم‌تر و هدفمندتر شده و قابلیت برنامه‌ریزی بالاتری پیدا می‌کند.

لطیفیان در پایان از 40 پروژه تحقیقاتی در دست اجرای مؤسسه تحقیقات خرما و میوه‌های گرمسیری در سال 94 متناسب با نیازهای وزارت جهاد کشاورزی و معاونت باغبانی خبر داد.

 

منبع: ایانا